Als je instructeur vind dat je klaar bent om rijexamen te doen (en je hebt je theorie gehaald) dan maakt HVO Drive in overleg met jou een afspraak voor je bij het CBR.

Op de dag van het rijexamen wordt je zoals gewoonlijk vanaf je locatie opgehaald. Dit is meestal een uur voor aanvang van je rijexamen. Bespreek met je instructeur hoe lang je nog wilt voorrijden, dit verschilt per persoon. Dit is vooral bedoeld om nog even te wennen aan je auto en je zenuwen kwijt te raken.

Daarna is het tijd voor je rijexamen! Bij het CBR maak je kennis met je examinator. Hij zal je kort uitleggen waaruit het examen bestaat en hij zal je meegebrachte documenten controleren. Vervolgens gaan jullie naar de auto, hij zal je dan vragen om een kenteken voor te lezen (ogentest). Daarna zal hij je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen laten doen aan je auto. En dan…rijden maar! Dit gedeelte duurt ongeveer 35 minuten en tijdens het rijden zal de examinator je beoordelen op o.a. rijvaardigheid en verkeersinzicht.

Teruggekomen bij het CBR hoor je meteen of je geslaagd bent of niet en krijg je feedback. Na  het examen zal je instructeur je dan weer op je ophaalpunt afzetten. Mocht je niet geslaagd zijn dan zal je instructeur je begeleiden en de benoemde punten met je behandelen.

Eigen verklaring

Sinds 1 november 2017 is de naam van ‘eigen verklaring’ veranderd in ‘gezondheidsverklaring’.

De eigen verklaring is een lijst met vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid en is verplicht. Vul de verklaring in op de website van het CBR maar doe dit ruim op tijd want de wachttijd voor een goedkeuring kan oplopen tot 4 weken en zonder de gezondheidsverklaring mag je geen rijexamen doen. De kosten van de gezondheidsverklaring zijn € 41,-. Ga naar Mijn CBR